Tot jezelf komen op het Struinpad

Eén van de pijlers van het Struinpad is bezinnen. De combinatie om buiten te zijn in het prachtige en wilde rivierenlandschap biedt een uitstekende omgeving om goed te voelen en tot rust te komen. Gebruik de natuur als spiegel en laat antwoorden tot je komen.

in dWaalZin bieden we je een serie oefeningen die je op elk moment van de route kunt doen. Bekijk ze, print de oefeningen die jou aanspreken uit en neem ze mee. Of, bekijk ze ter plekke op je telefoon. Wij geven jou dit cadeau, zodat jij het jezelf cadeau kunt geven.

Op deze pagina krijg je een algemene introductie over hoe je oefeningen kunt gebruiken (ook in .pdf te downloaden). Dan volgt een overzicht van de oefening en nog een aantal andere tips over hoe je het Struinpad kunt gebruiken voor reflectie en bezinning.

In het hier en nu

Je lichaam en je zintuigen zijn geweldige hulpmiddelen om meer in het moment te leven. Je lichaam is altijd in het hier en nu. Probeer maar eens een stap in het verleden of in de toekomst te zetten, dat lukt je niet.

Je ziet, hoort, voelt en ruikt alleen dingen die er nú zijn: je zintuigen nemen niet waar wat er in het verleden was of in de toekomst is. Stel je open voor alle kleuren, geluiden, geuren en sensaties van dit moment – alles wat je hoort, voelt, ruikt, proeft en ziet.

Als je onderweg pauzeert en iets eet of drinkt, doe dat ook met aandacht.

De ander

Veel van de oefeningen van dWaalZin zijn ervaringsgericht en doe je in stilte. Als je tijdens een oefening of onderweg met iemand anders in gesprek raakt, kies er dan voor om alleen te praten over de oefening, over wat er onderweg gebeurt en wat je om je heen waarneemt. Laat je niet verleiden tot het uitwisselen van meningen en van ‘verhalen’ die niets met het huidige moment te maken hebben.

Zorg voor jezelf

Kies je eigen pad en tempo, maar verlies -als je met meer mensen loopt- de anderen niet uit het oog. Houd aandacht voor elkaar. Help elkaar waar nodig.

Blijf tijdens het doen van de oefeningen goed bij jezelf, voel wat je nodig hebt en wat je drijfveren zijn. Je hoeft je niet verplicht te voelen om te praten of sociaal te zijn, je mag je terugtrekken. Je mag stil zijn, hoeft niet overal op in te gaan. Wees je er van bewust: wanneer wil je praten? Wanneer wil je stil zijn? En wees niet bang om daar ook voor uit te komen.

Werk ontspannen

Je hoeft niet hard te werken of erg je best te doen bij het doen van de oefeningen. Vergelijk het met de 20-80 regel: 80% van het resultaat behaal je in 20% van de inspanning. In de natuur streeft alles naar een optimum, naar maximaal resultaat met minimale inspanning. Het gaat bij de oefeningen niet zozeer om ‘doen’, maar om het richten van je aandacht. Elk moment kun je kiezen waar je die op richt.

Tip 1: “Nee” zeggen tegen afleiding, is “Ja” zeggen tegen meer focus. Zet je mobiel op stil, gebruik hem alleen als je een keer een foto wilt maken.

Tip 2: Kom niet te dicht bij paarden, runderen en andere dieren en wees extra alert in hun aanwezigheid.

Oefeningen voor onderweg

#1

Met de oefening “Gronden” maak je goed contact met de aarde. Je bent je bewust van je voeten die je de hele dag zullen dragen.

#2

De oefening “Ademen” maakt je bewust op hoe je adem haalt en waar je wellicht het meest profijt van zult hebben.

#3

De oefening “Wandelmeditatie” brengt je helemaal in het hier en nu: van lichaamshouding tot adem, en enkele variaties.

#4

Ervaar de route ook een stuk op je blote voeten. De oefening “Blotevoetenwandeling” helpt je op weg.

#5

Met “Symbool voor de dag” leer je een om een antwoord te krijgen op jouw vraag vanuit de natuur. Draag dat symbool met je mee.

#6

Doe een “bladmeditatie” om gevoel te krijgen voor het grote in het kleine. Het verdiept je ervaring van in het nu zijn.

#7

Gebruik “Openen van de zintuigen” om ten volle te ervaren wat de wereld om jou heen je te bieden heeft.

#8

Met de oefening “De dingen zien zoals ze zijn” oefen je met voorbij jouw oordeel kijken naar wat je voor je hebt.

#9

“Ik in mijn lichaam” is een eenvoudige en heerlijke oefening om je even stil te laten staan bij wat je voelt in je lijf.

#10

De oefening “Je neus achterna” maakt je bewust van jouw voorkeuren en misschien ook wel hoe jij in het leven staat.

En ook dit…

Gun jezelf echt de ruimte om te mijmeren, om te zijn. Het voelt heerlijk om aan de waterkant te zitten en alleen te kijken, te voelen, te luisteren. Wat dat betreft is het Struinpad echt uniek in haar soort!

Onderweg tref je een aantal bijzondere plekken, zoals op de eerste dag Woodhenge. In 1995 zijn er tientallen eikenstammen opgegraven die 8500 jaar oud zijn! Een aantal van deze bomen is langs de rivier gezet. Een heel bijzondere plek om te zijn!

En op de kade van Nijmegen en in de Bieschbosch heb je de kans om een labyrinth te betreden. Je geeft jezelf een enorm cadeau als je hiervan gebruik maakt, en met een mooie intentie het labyrinth betreedt.

Schrijven

Neem een dagboek mee of schaf juist voor deze route een mooi, nieuw notitieboek aan. Het kalme ritme van de rivier, zo nu en dan even het amulet voelen, bekijken, vasthouden… Laat de gedachten stromen en geef er vloeiende woorden aan!

En dit is ook een mooi moment om, vanuit de kalmte van het struinen, de ansichtkaarten te beschrijven met inzichten die je opgedaan hebt tijdens het struinen. Het is een treffende, trage manier om gedachten met iemand te delen.

Oefen ook dankbaarheid om de compliment-kaartjes uit het Struinpakket te gebruiken. Het kan eerst een beetje onwennig voelen, omdat we het niet zo gewend zijn. Maar, geloof me, er zijn maar weinig mensen die niet blij worden van een oprecht en authentiek compliment of Warm Woord.

Navigeren

Neem tijd voor de kompaskaarten, het is oprecht helpend als je jouw gedachten en gevoelens ordent en er naar kan kijken. Je zult merken dat tijdens het Struinen je op nieuwe gedachten en inzichten komt, want je hebt er de tijd voor! Vaak zijn we wel vertrouwd met onze eerste reactie op een vraag, maar de 2e en vooral 3e… daar zit de wijsheid van jouw hart in!

Op de ‘kwadrant’-zijde kan je elk vakje indelen in hart, hoofd, lichaam en ziel. Wat gebeurt daar? Wat voel je, wat denk je? En als je de kompaskaart dan omdraait krijg je de ‘ruit’-zijde. Op die kant beschrijf je welke gebeurtenissen jou naar jouw doel leiden (noord), weghouden (zuid) en waar valkuilen liggen (west) en waar je helpers vindt (oost). Je draagt in je wat je nodig hebt  en de kompaskaarten helpen je om dit te ordenen.

Verzamelen

In het Struinpakket zit bewust een klein struindoosje. Een klein doosje, zodat het ook niet gaat om het verzamelen van Grote Dingen. Maar misschien een prachtig klein steentje dat je van het strand pakte op een Eureka-moment. Of een schelp die voor jou symbool staat voor de reis. Of misschien wel een bonnetje van een mooi moment op een terrasje.

De uitnodiging is om een beperkt aantal dingen te verzamelen en zo een kleine schatkist te maken van jouw struindoosje. Op een rustig moment stal je ze voor je uit en beschrijf dan eens wat ze voor jou betekenen.

En vooral: alles wat hier staat zijn uitnodigingen. Het is jouw route, jouw weg. Doe wat voor jou nu, op dit moment, het beste is.