Over de route

Wat je moet weten…

Op deze pagina vind je praktische informatie over de route. Over de bereikbaarheid van plekken, overnachtingen en wat je kunt verwachten aan avontuur, bezinning en natuur.

Er zijn eigenlijk maar twee ‘basis regels’: hou de rivier aan je rechterhand en elke stap brengt je dichterbij de Noordzee. En zorg goed voor jezelf! Dan ben je klaar voor een lichtvoetige reis met een diepzinnig karakter.

Daarheen en weer terug

Het startpunt is eenvoudig met het OV te bereiken: vanaf treinstation Nijmegen neem je Brengbus 82 naar Millingen aan de Rijn. Een tip: ga de avond ervoor en overnacht in Kekerdom of Millingen, zodat je al heerlijk uitgerust jouw eerste struindag begint.

Op het kaartje hieronder zie je de verschillende verbindingen die er zijn. Let vooral ook op aan het einde van de route, vanaf Willemstad. Daar is het OV wat minder uitgebreid en is wellicht wat meer planning (of geduld) nodig.

In de routegids zijn nog voor specifieke plekken tips opgenomen! En gebruik 9292.nl voor de meest recente reisinformatie.

Een introductie

Het Struinpad is een bijzondere route die avontuur, cultuur, natuur en bezinning met elkaar verbindt. Heerlijk om alleen te wandelen en ook om samen te gaan. De afstand bepaal je zelf: soms heb je meer energie dan anders, soms wil je rustig een klein stuk struinen en een beetje luieren. Er is geen vaste route: je struint tussen de rivier en de dijk. Al zijn er meer dan voldoende paden die richting geven aan jouw weg: het is wat dat betreft ook weer geen speurtocht.

Het rivierengebied is enorm veranderlijk, de jaargetijden en het waterpeil zorgen elk moment voor weer een nieuw, uniek landschap. Met het Struinpakket heb je daarom niet één route in handen, maar tientallen. De route is heel anders wanneer je op de strandjes loopt langs de rivier, dan wanneer je over de dijk een weids uitzicht ervaart. In de winter zijn er prachtige wolkenpartijen en stevige wind, de lente versiert de uiterwaarden met bloesem en nieuw leven, in de zomer is het heerlijk zonnen en stukken met blote voeten langs de oever te gaan. De voortdurende aanwezigheid van het stromende water zorgt dat struinen een avontuurlijke, lichtvoetige en verfrissende ervaring is: je loopt je hoofd leeg, maakt al struinend pas op de plaats en vindt je eigen weg buiten de gebaande paden. Even op adem komen van de drukte van alledag en genieten van de prachtige natuur.

Kies hoe je op pad gaat. Sommige mensen willen van A naar B. Zij lopen echt de route van oost naar west. Maar je kunt ook de gebieden in stapjes verkennen. Zo vaak ben ik van de ‘route’ afgegaan om uit nieuwsgierigheid een pad te volgen, een mooi plekje te vinden voor een dutje of om wat te lezen. Het mooiste aan het Struinpad is het (her)vinden van een gevoel van vrijheid: geniet van het buiten zijn, jouw gedachten en gevoelens onderweg, de schoonheid van het landschap. Laat de focus op een eindpunt los, blijf stilstaan bij wat voor jou belangrijk is. En, ja, soms waren er dagen dat ik echt genoot van 35km struinen en de fysieke inspanning en evengoed genoot ik van dagen van 10km waarin ik alle rust nam om te schrijven, te kijken naar hoe het water golft en aandacht had voor de geluiden van de wind door de bomen.

Wat neem je mee?

Een goede voorbereiding is het halve werk. Een van de belangrijkste dingen om je te realiseren is dat de route veelal onbeschut is: waait het, dan voel je alle wind. Regent het: elke druppel raakt doel. Is het zonnig… En het kan nog wel eens veranderen in Nederland, dus zonnebrand is even nodig als een stevig vest en poncho!

Naast dus goede regenspullen, helpt een petje of hoed erg goed ter bescherming tegen de zon. Een zonnebril kan ook fijn zijn om niet de hele dag je ogen samen te moeten knijpen.

Wat ook plezierig kan zijn is een klein handdoekje. Het is heerlijk om met blote voeten door het zand en een beetje in de Wal te lopen. Om te voorkomen dat er veel zand in jouw schoenen en sokken komt, was je jouw voeten in de rivier en droog je ze goed af. Dat voorkomt blaren en ander ongemakt.

Bepaal welke spullen je mee wilt. Er zijn wandelaars die heel nauwkeurig elke gram wegen. Je kan ook voor wat comfort gaan. Het is heerlijk om koffiemolen en -bonen mee te nemen. Het maken van geweldige espresso onderweg voelt heel rijk! Of een mooi klein leesboek en een dagboek. Bedenk daarom wat jou enorm veel genoegen geeft en neem dat vooral mee.

Verder is het handig om wat postzegels mee te nemen om de kaartjes te kunnen versturen en wellicht wat kleingeld voor een pontje. Een rol wc-papier heb ik standaard in mijn rugzak.

En dan: neem voldoende water mee. Op hete dagen is twee liter lang niet gek! En neem altijd wat te eten mee, wat brood en kaas. Iets eenvoudigs. Een appel. Omdat het voorkomt dat je lekker de hele dag in de natuur bent en dan niet een dorp in wilt of kan komen om boodschappen te doen.

Tot slot gewoon de gebruikelijke zaken, afhankelijk van hoe lang je op pad wilt gaan: kleding, toiletspullen, wat klein ehbo-werk.

Een steuntje: gps

Het is niet voor iedereen: de gps op de Smartphone. De apps TopoGPS en Maps.me zijn echte aanraders. Altijd handig om een beetje de buurt te verkennen en zeker ook leuk als je een totaal andere route wilt gaan!Ze zijn vooral handig als je na 25 kilometer struinen en je moe bent, je wat meer zekerheid wilt. Een optie is dan ook om een handige route via wandelknooppunten te maken met de routemaker van wandelnet. Het zijn kleine dingen die wat comfort kunnen bieden.

Je bent te gast

Je loopt de uiterwaarden door, over een strandje of door de weiden. Daar is soms ook wild. Soms is er ruimte zat en heb je helemaal geen last van elkaar. Soms is het wat krap en dan is het even zoeken hoe je met elkaar omgaat. Zoek vooral je eigen comfort en zorg voor de rust van de dieren. Een medewerker van Staatsbosbeheer heeft een goede tip: “Hou ongeveer 25m afstand”, was haar antwoord, “en gebruik je gezond verstand.” Zo simpel kan het dus zijn!

Waar kan je slapen?

In de routegids staan de mooiste plekjes om te slapen op het Struinpad. Word vooral lid van Vrienden op de Fiets, een betaalbare en aangename manier om bij mensen thuis te overnachten. Het kan mooi zijn om plekjes af wisselen: soms op een camping in een trekkershut, soms bij mensen thuis, soms in een hotel. En dat hangt ook van jouw stemming af: een hotel is prettig als je je even alleen wilt zijn, Vrienden op de Fiets is erg leuk om in contact met anderen te zijn.

Kijk ook gewoon op Google Maps of er een slaapplek in de buurt is en anders helpen deze websites om plekjes te vinden en/of te boeken: vriendenopdefiets.nl, booking.com of airbnb.nl

Bezinnen

Gun jezelf echt de ruimte om te mijmeren, om te zijn. Het voelt heerlijk om aan de waterkant te zitten en alleen te kijken, te voelen, te luisteren. Wat dat betreft is het Struinpad echt uniek in haar soort!

Onderweg tref je een aantal bijzondere plekken, zoals op de eerste dag Woodhenge. In 1995 zijn er tientallen eikenstammen opgegraven die 8500 jaar oud zijn! Een aantal van deze bomen is langs de rivier gezet. Een heel bijzondere plek om te zijn!

En op de kade van Nijmegen en in de Bieschbosch heb je de kans om een labyrinth te betreden. Je geeft jezelf een enorm cadeau als je hiervan gebruik maakt, en met een mooie intentie het labyrinth betreedt.

Schrijven

Neem een dagboek mee of schaf juist voor deze route een mooi, nieuw notitieboek aan. Het kalme ritme van de rivier, zo nu en dan even het amulet voelen, bekijken, vasthouden… Laat de gedachten stromen en geef er vloeiende woorden aan!

En dit is ook een mooi moment om, vanuit de kalmte van het struinen, de ansichtkaarten te beschrijven met inzichten die je opgedaan hebt tijdens het struinen. Het is een treffende, trage manier om gedachten met iemand te delen.

Oefen ook dankbaarheid om de compliment-kaartjes uit het Struinpakket te gebruiken. Het kan eerst een beetje onwennig voelen, omdat we het niet zo gewend zijn. Maar, geloof me, er zijn maar weinig mensen die niet blij worden van een oprecht en authentiek compliment of Warm Woord.

Navigeren

Neem tijd voor de kompaskaarten, het is oprecht helpend als je jouw gedachten en gevoelens ordent en er naar kan kijken. Je zult merken dat tijdens het Struinen je op nieuwe gedachten en inzichten komt, want je hebt er de tijd voor! Vaak zijn we wel vertrouwd met onze eerste reactie op een vraag, maar de 2e en vooral 3e… daar zit de wijsheid van jouw hart in!

Op de ‘kwadrant’-zijde kan je elk vakje indelen in hart, hoofd, lichaam en ziel. Wat gebeurt daar? Wat voel je, wat denk je? En als je de kompaskaart dan omdraait krijg je de ‘ruit’-zijde. Op die kant beschrijf je welke gebeurtenissen jou naar jouw doel leiden (noord), weghouden (zuid) en waar valkuilen liggen (west) en waar je helpers vindt (oost). Je draagt in je wat je nodig hebt  en de kompaskaarten helpen je om dit te ordenen.

Verzamelen

In het Struinpakket zit bewust een klein struindoosje. Een klein doosje, zodat het ook niet gaat om het verzamelen van Grote Dingen. Maar misschien een prachtig klein steentje dat je van het strand pakte op een Eureka-moment. Of een schelp die voor jou symbool staat voor de reis. Of misschien wel een bonnetje van een mooi moment op een terrasje.

De uitnodiging is om een beperkt aantal dingen te verzamelen en zo een kleine schatkist te maken van jouw struindoosje. Op een rustig moment stal je ze voor je uit en beschrijf dan eens wat ze voor jou betekenen.

En vooral: alles wat hier staat zijn uitnodigingen. Het is jouw route, jouw weg. Doe wat voor jou nu, op dit moment, het beste is.