Natuur, aandacht en bewegen

Het StruinPad volgt de natuur van het Pad. Het Pad is een combinatie van uitdagende riviernatuur, meerdaags lopen en begeleidingsvormen gebaseerd op wandelcoaching en mindfulness. Je hebt stressklachten, een burn-out, depressieve klachten of weet niet goed meer hoe je verder wilt. Lopen en natuurbeleving zijn bewezen helpend bij deze klachten. Door de unieke combinatie van uitdagende riviernatuur, het vrij maken van je aandacht en fysieke inspanning, heeft Het Pad een aantal kenmerken die maken dat het lopen ervan een effectievere time-out is dan een normale lange afstandswandeling:

1. je loopt door de uiterwaarden langs de Waal, dit is een lange strook natuurlijk terrein met weinig bebouwing, van oost naar west dwars door Nederland. Er is dus weinig menselijke activiteit die je afleidt.
2. je loopt, zonder route of markering, je eigen pad over wegen, paden en ongebaand terrein. Door de Waal steeds rechts te houden en te volgen, hoef je nauwelijks aandacht te besteden aan het vinden van je weg. Die aandachtsruimte houd je vrij voor het ervaren van de natuur en jouw gang erdoorheen. Je komt obstakels tegen en daarmee jezelf. Dit helpt je om meer inzicht te krijgen in belemmerende overtuigingen en patronen.
3. tijdens het lopen zul je rust, energie, focus en meer verbinding met jezelf gaan ervaren.Voor de langere termijn geeft je dat een impuls en motivatie om mini-timeouts en natuurbeleving in je leefwijze in te bouwen, zodat je het opnieuw opbouwen van stress voorkomt. Je loopt door de uiterwaarden langs de Waal, dit is een lange strook natuurlijk terrein met weinig bebouwing, van oost naar west dwars door Nederland. Er is dus weinig menselijke activiteit die je afleidt.je loopt, zonder route of markering, je eigen pad over wegen, paden en ongebaand terrein. Door de Waal steeds rechts te houden en te volgen, hoef je nauwelijks aandacht te besteden aan het vinden van je weg. Die aandachtsruimte houd je vrij voor het ervaren van de natuur en jouw gang erdoorheen. Je komt obstakels tegen en daarmee jezelf. Dit helpt je om meer inzicht te krijgen in belemmerende overtuigingen en patronen.tijdens het lopen zul je rust, energie, focus en meer verbinding met jezelf gaan ervaren. Voor de langere termijn geeft je dat een impuls en motivatie om mini-timeouts en natuurbeleving in je leefwijze in te bouwen, zodat je het opnieuw opbouwen van stress voorkomt.

Het Pad is speciaal ontworpen voor de bevordering van gezondheid. Mensen worden beter van een tijdlang lopen door de natuur, uitdagingen aangaan en het vinden van een weg. Daar is veel wetenschappelijk bewijs voor. Het wetenschappelijke onderzoek aan Het Pad heeft laten zien dat het lopen van Het Pad sterke positieve effecten heeft.

Filmpje Het Pad

In 2013 is er naar aanleiding van de Nationale Groenprijs een filmpje gemaakt van Het Pad. Het geeft een goed beeld van het ontstaan van Het Pad langs de Waal en de natuur van waaruit het Struinpad begeleid. 

Voor informatie over de stichting Het Pad.nu en project Het Pad: www.hetpad.nu 

Enkele afbeeldingen van onderweg