Op avontuur

Deze keer verzamelden we bij Dorpshuis ‘De Sprong’ in Ooij, van waaruit we naar de Waal liepen. Het moment waarop vanachter de dijk opeens de brede Waal opdoemde, was voor iedereen indrukwekkend: de weidsheid, de rust die er van het trage stromen van de rivier uitging, de ‘onbekende’ verten die lonkten, nieuwsgierig maakten en opriepen tot avontuur.

Dit sloot mooi aan bij het thema van de wandeling: het Pad van de Held(in). De held(in), die we allemaal zijn, gaat vanuit een diep, innerlijk verlangen van huis, het avontuur tegemoet en daarmee ook een aantal beproevingen. En die waren er zeker tijdens de wandeling: lopen op blote voeten, en in een oefening voelen wat er wil worden losgelaten om ruimte te maken voor iets nieuws in je leven. Prompt bekrachtigde de zon deze oefening die heel even tussen de wolken doorbrak op deze verder grijze dag. Een prachtig en heel symbolisch moment. Een van de deelnemers zei na afloop van de wandeling: “Het was een fijne dag. Ik voelde me heel rustig en licht toen ik thuis was. Dus dank, en vooral mee doorgaan”.

 Stilte en symboliek

Na een korte opstart in het Wilderniscafé in Kekerdom, dat speciaal voor ons was geopend op deze grijze woensdagochtend, struinden we langs de Waal, afwisselend in stilte en in contact, geschoeid en blootsvoets, in licht en in donker. Van elke oefening die we onderweg deden, namen we een object uit de natuur dat ons raakte mee, een steen, bloem, veer, blaadje.

Aan het einde van de dag hebben we met onze symbolen ieder een eigen kunstwerk op het strand bij de Waalbrug gemaakt (misschien liggen ze er nog wel) waar we samen op reflecteerden. Wat gaf dat veel inspiratie, inzicht en energie! Een deelnemer vertelde steviger te staan en meer te stromen, een andere deelnemer sloeg spontaan aan het symboliseren. Heel mooi om dat te zien gebeuren! Deze wandeling verbond ons weer met de natuur buiten ons en die in ons. En dat we in het donker aankwamen bij de Waalbrug versierd met mooie lichtjes, was een verrassend mooie afsluiting van weer een geweldige wandeling.

Dichter bij mezelf en de natuur

De eerste 3-daagse pilot van Het Pad.nu van 16 t/m 18 oktober was voor zowel de deelnemers als voor de begeleiders een bijzondere ervaring.Vanuit ’t Wilderniscafé in Kekerdom gingen we de eerste dag op pad, westwaarts dwars door de dynamische uiterwaarden natuur van de Waal. ‘Hou het water aan je rechter zijde’ was de belangrijkste wegwijzing. Gedurende de tijd die volgde, brachten mindfulnessoefeningen, op en naast de stroming van de Waal, de deelnemers dichter bij henzelf en bij de natuur. De stiltewandelingen met steeds verschillende objecten, de meditaties en de blotevoetenwandeling kregen meer lading door de stille kracht van de rivier.

De eerste dag struinden we van Kekerdom naar Nijmegen, de tweede dag na een kort vaartochtje met ‘De Poolster’ van Weurt naar Druten. Na de pittige tochten op deze eerste twee dagen overnachtten we op ‘De Poolster’. Door de sfeer op deze boot, de maaltijden en de overnachtingen kreeg de 3-daagse van Het Pad.nu een extra dimensie. De laatste dag vervolgden we onze tocht naar het veerhuis in Wamel, deze dag was heel bijzonder door de extreem lage waterstand van de Waal. We ontdekten plekken waar je normaal niet kunt komen, zoals drooggevallen rivierbeddingen, en we ontmoetten een kudde half wilde Konikpaarden. De verbinding met de natuur was sterk voelbaar.

De 3-daagse hebben we afgesloten met een wensbootritueel, waarbij iedereen zijn wensen op een zelfgemaakt bootje in de rivier kon achter laten. Na dit ritueel en de laatste mooie uitwisselingen hebben we de 3-daagse met een drankje en nog wat laatste mooie uitwisselingen, afgesloten.

Moed en vertrouwen

Wat een fantastische dag hebben we gehad op de 1-daagse op zaterdag oktober! Met 6 deelnemers struinen langs de Waal, in stilte, op blote voeten, het ene obstakel na het andere werd genomen. De dag begon grijs en fris maar ‘s middags kwam de zon door, zowel in de buitenwereld als in onze binnenwereld. Lopen met aandacht, bij jezelf, voelen, stilstaan, bewust worden, inzicht opdoen, grenzen verleggen. Bij iedereen zag je de ogen en luiken opengaan, meer innerlijke ruimte ontstaan, meer energie, heldere ogen en pretlichtjes. Het gaf moed en vertrouwen. Een van de deelnemers zei later:  “Positieve, stimulerende en vooral genezende werking van deze dag, mijn gedachtes waren een stuk minder en een stuk positiever. Ik heb de hele zondag lopen zingen thuis en in de avond weer een super leuke repetitie met de band gehad. Dank jullie wel! Ik ga vaker met jullie een dagje mee de natuur in!”.